session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

Betala tillbaka hemutrustningslån

Du som har ett hemutrustningslån ska betala tillbaka lånet. Här kan du läsa om hur du betalar tillbaka och vad du kan göra om du har svårt att betala på ditt lån.

Börja betala tillbaka

När det har gått 2 år från att du fick ditt hemutrustnings­­­lån ska du börja betala tillbaka lånet. CSN skickar inbetalnings­­kort till dig när du ska börja betala. Du betalar vanligtvis varje månad. Du kan endast betala hemutrustningslånet med inbetalningskort, du kan alltså inte betala med autogiro, e-faktura eller digital brevlåda.

Det tar mellan 1 och 7 år att betala tillbaka lånet om du betalar enligt den betalnings­plan som du får från CSN. Du måste betala tillbaka ditt lån även om du flyttar från Sverige.

CSN skickar 3 inbetalningskort i taget till dig. Var noga med att använda rätt inbetalningskort för varje månad. Det står på inbetalnings­korten vilken månad de gäller. Om du inte betalar i tid skickar vi en påminnelse.

För att betala in till ditt hemutrustningslån ska du använda bankgironummer 5201-1053. Bankgironumret och OCR-nummer finns på inbetalningskorten. Om du inte har något inbetalningskort kan du se betalningsuppgifterna på Mina sidor för hemutrustningslån eller kontakta oss för att få information om hur du ska betala.  

Avgifter när du betalar tillbaka

Varje gång CSN skickar inbetalningskort till dig tar vi ut en aviserings­avgift som är 40 kronor.

Om du inte betalar i tid måste du betala en påminnelse­avgift. Påminnelse­avgiften är 60 kronor.

Ränta på lånet

CSN tar ut en ränta på pengarna du lånat. År 2024 är räntan 2,64 procent. Räntan räknas från den dag du fick lånet och tills du har betalat tillbaka hela skulden. När du ska betala tillbaka lånet behöver du alltså betala både pengarna du har lånat och räntan. Räntan går inte att ta bort. Du kan göra avdrag för räntan när du deklarerar.

Om du har lånet tillsammans med någon

Om ni var sambo eller gifta när ni ansökte om hemutrustningslån fick ni lånet tillsammans. Ni ska också betala tillbaka hela lånet tillsammans, även om ni har flyttat ifrån varandra eller skiljt er. Det kallas att ni har ett solidariskt betalningsansvar.

Som sambo menar vi att du lever eller levde tillsammans med någon som ett par. Om du till exempel bor eller bodde tillsammans med kompisar eller syskon räknas du inte som sambo.

Börja betala tidigare

Du måste inte vänta 2 år innan du börjar betala tillbaka. Du kan börja betala tillbaka lånet tidigare om du vill. CSN tar ut ränta på lånet från den dag som du får pengarna. Därför kan det vara bra att börja betala tillbaka tidigare för att undvika att skulden växer. Du kan beställa inbetalningskort i Mina sidor för hemutrustningslån om du vill börja betala tidigare. Använd bankgironummer 5201-1053.

Du kan betala från utlandet

Betalar du lånet från något annat land än Sverige? Då finns det några olika sätt att betala. Tänk på att du kan få extra kostnader när du betalar från utlandet.

Betala hemutrustningslån med IBAN

När du betalar från utlandet med IBAN (International Bank Account Number) behöver du ange uppgifterna nedan.

IBAN: SE2512000000012810111871
Referens: Skriv ditt OCR-nummer som meddelande till mottagaren. Om du inte har ett OCR-nummer kan du skriva ditt personnummer.

Avgiften kan variera beroende på vilket land du betalar från. För information om eventuell avgift ska du kontakta din bank.

Du ska betala till vårt konto i Danske Bank. Vissa länder behöver även bankens adress. Den är Norrmalmstorg 1, 103 92 Stockholm, Sverige.

Betala hemutrustningslån med BIC/SWIFT

När du betalar från utlandet med bankkonto och BIC/SWIFT behöver du ange uppgifterna här nedan.

Bankkonto: 12810111871
BIC: DABASESX.
Referens: Skriv ditt OCR-nummer som meddelande till mottagaren. Om du inte har ett OCR-nummer kan du skriva ditt personnummer.

Du ska betala till vårt konto i Danske Bank. Vissa länder behöver även bankens adress. Den är Norrmalmstorg 1, 103 92 Stockholm, Sverige.

Betala mer

Vill du betala mer än vad som står på inbetalningskortet? Då kan du ändra beloppet som står på inbetalningskortet och välja ett högre belopp när du betalar. Du använder samma OCR-nummer och bankgironummer som står på inbetalningskortet.

Betala tillbaka hela ­lånet

Om du vill kan du betala tillbaka hela lånet på en gång. För att få veta hur mycket du ska betala behöver du kontakta oss.

Kontakta oss för att få veta hur mycket du ska betala

Om du har svårt att betala

Om du har en låg inkomst kan det vara svårt att betala tillbaka lånet. Då kan du ansöka om att få betala mindre (nedsatt betalning) eller att inte betala något alls (anstånd) under ett kalenderår. Du behöver göra en ny ansökan för varje nytt år om du inte kan betala. Ansökan gäller bara för ett år, om du har obetalda belopp för något annat år ska du fortsätta betala det som vanligt, även om du får betala mindre eller inget alls för ett år.

Tänk på att CSN tar ut ränta på lånet även när du inte betalar. Därför växer skulden när du inte betalar.

Det är viktigt att du ansöker om anstånd i god tid. Om du inte betalar och inte ansöker om anstånd kan vi säga upp lånet till omedelbar betalning. Då får du ett inbetalningskort på hela skulden. Om lånet blir uppsagt kan du inte längre ansöka om anstånd.

Regler för att få betala mindre eller inget alls

Flera saker avgör om du kan få betala mindre (nedsatt betalning) eller inget alls (anstånd). Reglerna är olika om du bor i Sverige eller utomlands. CSN tittar på det här om du bor i Sverige:

  • Hur många ni är i familjen.
  • Hur stor din eller din familjs inkomst är.

Om du får anstånd eller nedsatt betalning kommer CSN att kontrollera din inkomst hos Skatteverket i efterhand. Om det visar sig att du har lämnat felaktiga uppgifter om din inkomst för något år och att du egentligen inte hade rätt till nedsatt betalning eller anstånd, kan CSN kräva att du betalar in pengarna i senare. Då får du ett brev om att vi ändrar ditt anståndsbeslut.

Det är alltså viktigt att du så snabbt som möjligt kontaktar oss om inkomsten ändras under det år du har nedsatt betalning eller anstånd.

Har du fått ett brev om att du ska betala för ett tidigare år?

Du som bor utanför Sverige

Om du bor i ett annat land än Sverige gäller andra regler för att betala mindre (nedsatt betalning) och att inte betala alls (anstånd). Du ska då använda en speciell blankett för utlandsbosatta.

Kontakta oss om du bor i ett annat land än Sverige

Om du inte betalar ditt hemutrustningslån

Det är viktigt att du gör dina inbetalningar i tid. Om du inte kan betala är det viktigt att du kontaktar oss. Du kan till exempel ansöka om att betala mindre (nedsatt betalning) eller att inte betala alls (anstånd).

Om du har svårt att betala

Detta händer om du inte betalar

Om du inte betalar enligt din betalningsplan händer följande:

  1. Vi skickar en påminnelse till dig. Du måste då betala 60 kronor i påminnelseavgift.
  2. Om du inte betalar trots påminnelsen, skickar vi månaden efter en ny påminnelse. Du får ytterligare 60 kronor i påminnelseavgift och information om att vi kan säga upp lånet till omedelbar betalning.
  3. Om du inte betalar då kommer vi att säga upp hela lånet till omedelbar betalning. Då måste du betala tillbaka hela lånet på en gång och du får därför ett inbetalningskort på hela skulden. När vi har sagt upp ditt lån kan du inte längre ansöka om att få betala mindre och vi kan inte skjuta upp betalningen.
  4. I vissa fall kan vi diskutera en betalningsplan om du kontaktar oss. Om du inte betalar inbetalningskortet på hela skulden och inte kommer överens om en betalningsplan, kan vi skicka skulden till Kronofogden.

Risk för betalningsanmärkning

Om din skuld skickas till Kronofogden riskerar du att få en så kallad betalningsanmärkning för att du inte har skött betalningarna på lånet. Det kan göra att du i framtiden får svårt att få låna pengar, hyra en lägenhet eller teckna telefonabonnemang. Det är kreditupplysningsföretag som utfärdar betalningsanmärkningar efter att de hämtat uppgifter från Kronofogden. UC och Kreditfakta är exempel på kreditupplysningsföretag.

Till Kronofogdens webbplats

Om du flyttar

Det är viktigt att CSN har rätt kontaktuppgifter till dig. Du måste därför anmäla din nya adress när du flyttar.

Du har fortfarande kvar din skuld och du måste fortsätta betala eller ansöka om att betala mindre, även om du flyttar från Sverige. Reglerna för att betala mindre (nedsatt betalning) eller inget alls (anstånd) är olika, beroende på vilket land du flyttar till.

Du ansvarar själv för att betala ditt lån, om du inte får dina inbetalningskort måste du kontakta oss och berätta det. Då kan vi skicka betalningsuppgifter till dig.

Flyttat inom Sverige

Om du har flyttat inom Sverige ska du anmäla din nya adress till Skatteverkets folkbokföring. Då får CSN adressen automatiskt.

Flyttanmälan – Skatteverket

Flyttat utomlands

Om du har flyttat utomlands måste du ringa eller mejla till CSN och anmäla din nya adress.

Kontakta CSN

Du som ska bo i ett annat land än Sverige i ett år eller mer behöver anmäla det till Skatteverket.

Ta bort hemutrustnings­lånet

CSN kan ta bort ditt lån helt om vi anser att du inte kommer att kunna betala tillbaka det. Det kallas för efterskänkning. Det kan till exempel vara om du har låg inkomst och är sjuk länge eller är gammal.

Om en person som har ett hemutrustningslån dör, tar vi bort lånet automatiskt.

Vad är ett hemutrustningslån?

Sedan den 1 januari 2022 är det inte längre möjligt att få hemutrustningslån från CSN, efter ett beslut från riksdagen den 24 november 2021.

Hemutrustningslånet kunde du som flytt till Sverige ansöka om för att du skulle kunna köpa möbler och annan utrustning till ditt nya hem. Hur mycket pengar du fick låna berodde bland annat på hur många medlemmar som fanns i familjen och om bostaden hyrdes med eller utan möbler.

Kontakta CSN om du har frågor om vad som tidigare gällde för ansökan om hemutrustningslån.

Filmer om att betala tillbaka hemutrustningslån

Uppdaterad: 2024-04-19
Hjälpte den här sidan dig?