Körkortslån – för arbetslösa eller för unga med gymnasieexamen
Körkortslån kan du söka för att kunna ta B-körkort och öka chanserna att få ett jobb. Lånet är till för dig som är arbetslös och uppfyller vissa villkor. Även du som är 19-20 år och har en gymnasieexamen kan söka lånet. Här hittar du information om belopp, villkor och hur du ansöker om lånet.
Vad är körkortslån?
Du kan få låna pengar från CSN för att kunna ta ett svenskt körkort med körkortsbehörighet B, det vill säga för personbil och lätt lastbil. Du kan få låna högst 15 000 kronor. Det du lånar ska du sedan betala tillbaka, och det behöver du göra även om du inte får körkort.
Körkortslån är till för två olika målgrupper. Du kan söka körkortslån om du är
- mellan 18 och 47 år och är arbetslös eller
- 19-20 år och har en gymnasieexamen eller motsvarande.
För att få rätt till körkortslån ska du vara 18-47 år och arbetslös och inskriven hos Arbetsförmedlingen. Du kan inte få rätt till körkortslån om du samtidigt är studerande, föräldraledig, sjukskriven eller frihetsberövad. Du kan också få rätt till körkortslån om du är 19-20 år och har en gymnasieexamen eller motsvarande.
Så mycket kan du låna
Som mest kan du låna 15 000 kronor. Pengarna betalas ut tre gånger under din körkortsutbildning, och varje utbetalning är på 5 000 kronor. Om du vill låna mindre behöver du inte begära alla tre utbetalningarna. Du kan inte få ut hela beloppet i en utbetalning.
Du kan bara få CSN:s körkortslån en gång. Beslutet om körkortslån gäller i ett år från och med dagen för beslutet.
Körkortslånet kanske inte räcker till hela din körkortsutbildning, men det kan vara en hjälp på vägen. Hör med din trafikskola, så kan de hjälpa dig att lägga upp en plan. Då ser du också hur långt pengarna räcker.
Villkor för dig som ska söka körkortslån
Körkortslånet riktar sig till två olika målgrupper. Villkoren för att ha rätt till körkortslån skiljer sig beroende på vilken målgrupp du tillhör.
- Du är arbetslös och 18-47 år. Du ska vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Som arbetslös räknas du även om du till exempel deltar i ett arbetsmarknadspolitiskt program. Kravet på arbetslöshet är olika beroende på din ålder. Läs mer om det längre ner.
- Du är 19-20 år och har en gymnasieexamen eller motsvarande. Du kan ha en gymnasieexamen från exempelvis folkhögskola, kommunal vuxenutbildning, särskola eller vissa internationella skolor. Du behöver inte vara arbetslös.
För alla som söker körkortslån gäller:
- Du får inte ha ett svenskt B-körkort sedan tidigare.
- Du måste vara inskriven på en trafikskola som är godkänd av Transportstyrelsen.
Krav på trafikskolan
För att du ska få rätt till körkortslån ställs även krav på trafikskolan:
- Trafikskolan måste ha tillstånd av Transportstyrelsen att driva trafikskola.
- Trafikskolan behöver ha ett avtal med CSN.
På Transportstyrelsens webbplats kan du se vilka företag som har tillstånd att driva trafikskola.
Sök företag med tillstånd att driva trafikskola på Transportstyrelsens webbplats
Om du är arbetslös - se villkor för ålder
Beroende på din ålder gäller olika villkor för dig som är arbetslös och söker körkortslån.

1. Ansök om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen
2. Ansök om körkortslån i Mina sidor på csn.se. Logga in med mobilt bank‑id eller någon annan e‑legitimation.
3. Välj en trafikskola.
4. Berätta för din trafikskola att du har fått beslut om körkortslån, så att de kan rapportera till CSN att du är inskriven hos dem.
5. Anmäl ditt kontonummer till Swedbanks kontoregister. Då kan vi betala ut pengarna direkt till ditt konto.
6. Begär utbetalning från CSN när du börjar din körkortsutbildning. Det gör du i Mina sidor.
Så här ansöker du i Mina sidor
Klicka på den gula knappen här ovanför och logga in. Fyll i din ansökan, skriv under och skicka in den till CSN.
När kommer pengarna?
Utbetalningen sker inte automatiskt. Du måste själv begära ut den när du börjat din körkortsutbildning. Körkortslånet betalas ut direkt till dig, inte till trafikskolan.
För att CSN ska kunna betala ut pengarna måste vi ha fått rapporter från din trafikskola eller Trafikverket om din körkortsutbildning och dina kostnader.
Tänk på att anmäla ditt kontonummer till Swedbanks kontoregister. Då kan vi betala ut pengarna direkt till ditt konto.
Den första utbetalningen kan du begära ut när trafikskolan meddelat CSN att du är inskriven hos dem.
Den andra utbetalningen kan du begära ut när trafikskolan eller Trafikverket har rapporterat till CSN att du haft kostnader på minst 4 300 kronor.
Den tredje utbetalningen kan du begära ut när trafikskolan eller Trafikverket har rapporterat till CSN att du haft kostnader på ytterligare minst 5 000 kronor.
Kostnaderna för ditt kunskapsprov och körprov får CSN uppgift om direkt från Trafikverket när du har gjort proven. Dessa kostnader behöver du alltså inte meddela trafikskolan eller CSN.
Så här begär du utbetalning
- Klicka på den gula knappen här ovanför och logga in med mobilt bank–id eller någon annan e–legitimation.
- Skriv under och skicka in din begäran.
- CSN prövar din begäran och skickar ett beslut till Mina sidor. Du får ett sms eller mejl när beslutet kommit.
- Det tar sedan cirka två–tre bankdagar innan du har pengarna på ditt konto, från det att vi har godkänt din begäran.
Vänta inte för länge!
Tänk på att inte vänta för länge med att begära ut dina utbetalningar. Du kan inte få pengar efter att du har blivit godkänd på ditt kunskapsprov och ditt körprov. Du kan inte heller få pengar när ditt beslut om körkortslån har slutat gälla.
Så här anmäler du konto till Swedbanks kontoregister
För att du ska få pengarna insatta direkt på ditt bankkonto måste du anmäla kontot till Swedbanks kontoregister. Det är Swedbank som sköter CSN:s utbetalningar. Bankkontot kan du ha i vilken svensk bank som helst. Du behöver alltså inte vara kund hos Swedbank.
Om du har fått utbetalningar från CSN förut men det var mer än ett år sedan, behöver du anmäla ditt konto igen. Om du inte anmäler kontot till kontoregistret, eller om du saknar bankkonto, får du pengarna på en utbetalningsavi. Det står på avin var du kan lösa in den.
Så länge gäller beslutet
Beslutet om körkortslån gäller i ett år.
I vissa fall kan vi förlänga beslutet så att det gäller i mer än ett år. Det kan vi göra om det hänt saker som du själv inte har kunnat påverka och som gjort att du inte kunnat genomföra din körkortsutbildning som planerat. Det kan till exempel vara att du har brutit benet och därför inte kan köra.
Om du vill förlänga beslutet måste du kontakta CSN senast en månad före det att giltighetstiden löper ut. Som längst kan vi förlänga beslutets giltighetstid med två år. Att beslutet förlängs påverkar inte summan du får låna. Du kan fortfarande låna högst 15 000 kronor.
När ditt beslut om körkortslån har slutat att gälla kan du inte längre begära ut utbetalningar. Du kan inte heller få pengar efter att du har blivit godkänd på ditt kunskapsprov och körprov.
Du kan inte låna pengar för kostnader som du haft före eller efter den tid som ditt beslut om körkortslån gäller.
Betala tillbaka lånet
De pengar som du lånar ska du sedan betala tillbaka. CSN tar även ut ränta på lånebeloppet. Räntan för 2023 är 1,7 procent. Du kan göra avdrag för räntan när du deklarerar. När det är dags att betala kommer du att få information från CSN där det står när och hur mycket du ska betala. Du börjar betala tillbaka tidigast sex månader efter att ditt beslut om körkortslån har slutat att gälla. Återbetalningen startar alltid i samband med ett årsskifte.
Du betalar av ditt lån med 300 kronor i månaden. Det innebär att om du har lånat 15 000 kronor tar det lite mer än 4 år innan du har betalat tillbaka lånet. Det går naturligtvis att betala tillbaka lånet snabbare om du vill.
Det går också bra att börja tillbaka tidigare. Använd bankgironummer 5268-6011. Som OCR-nummer skriver du ditt personnummer (tio siffror i följd utan mellanslag eller bindestreck).
Frågor och svar
Folder om körkortslån
Information in other languages
Under Languages you will find information in Arabic, Dari, English, Farsi, French, Russian, Somali, Spanish and Tigrinyan.
För dig som arbetar på en trafikskola
På partnersidorna kan du läsa mer om rapportering och rutiner.