Belopp för merkostnadslån till undervisningsavgift
Om lån till undervisningsavgift
Undervisningsavgiften är en av de kostnader som du kan ha rätt att ta merkostnadslån för. Läs mer om villkoren för undervisningsavgift och om annat som du kan ta merkostnadslån för.
Har du studerat med studiemedel före den 1 juli 2018?
Reglerna för lån till undervisningsavgift har ändrats. De nya reglerna gäller för studier som påbörjas från och med den 1 juli 2018. Om du har studerat med studiemedel tidigare får du låna enligt de gamla reglerna. Det gäller oavsett när och vad du studerat.
Regler för dig som studerat med studiemedel före 1 juli 2018
Hur mycket du kan låna
Det är inte säkert att du kan få låna till hela din undervisningsavgift. CSN räknar ut hur mycket du kan låna utifrån hur många veckor din studieperiod är. Det finns ett högsta belopp för hur mycket du kan låna per vecka och ett maxbelopp för hur mycket du kan låna under din totala studietid.
Högsta belopp per vecka 2023
Beloppet per vecka är olika beroende på vilken nivå du studerar på och om du studerar på heltid eller deltid. Du kan inte låna mer än vad den faktiska undervisningsavgiften är. Om du studerar på deltid blir veckobeloppet mindre.
För heltidsstudier på
- gymnasienivå kan du som mest låna 1 680 kronor per vecka för undervisningsavgift.
- eftergymnasial nivå kan du som mest låna 3 360 kronor per vecka för undervisningsavgift.
Det innebär att om du studerar på eftergymnasial nivå i 20 veckor så kan du som mest låna 67 200 kronor för den perioden.
Maxbelopp för hela studietiden
Det finns också ett maxbelopp för hur mycket du totalt kan låna till undervisningsavgift under hela din studietid. Det är olika maxbelopp för studier på gymnasial och eftergymnasial nivå. Om du ska gå en lång utbildning på eftergymnasial nivå kan du behöva fördela dina uttag av lånet, så att det räcker till hela utbildningen.
Maxbeloppet räknas fram utifrån antalet veckor som du har rätt till studiemedel och utifrån det som kallas för prisbasbelopp.
Eftergymnasial nivå, 240 veckor | 403 200 kr |
---|---|
Gymnasial nivå, 80 veckor* | 134 400 kr |
* Om du saknar treårig gymnasieutbildning och har rätt till 120 veckor med studiemedel på gymnasial nivå är ditt maxbelopp i stället 201 600 kronor.
I Mina sidor kan du se ditt maxbelopp, hur mycket du har använt och hur mycket du har kvar.
Minskat lånebelopp i vissa situationer
I vissa situationer minskar det belopp du kan låna för undervisningsavgift. Det gäller exempelvis i de här fallen:
- Om du har tagit lån för undervisningsavgift tidigare.
- Om du inte tar studiemedel för alla veckor.
- Om du är äldre än 51 år.
Om du studerat med studiemedel före 1 juli 2018
Om du studerat med studiemedel före den 1 juli 2018 får du under en period låna enligt de gamla reglerna för undervisningsavgift. Ska du studera på gymnasial nivå gäller det för studier till och med 2019. Ska du studera på eftergymnasial nivå gäller det för studier till och med 2023.
Det spelar ingen roll vad du tidigare studerat och hur länge sedan det var, men du måste ha haft studiemedel. Du kan inte låna enligt de gamla reglerna om du enbart haft studiehjälp på gymnasiet eller studiestartsstöd.
Här kan du läsa vad som gäller enligt de gamla reglerna. Hur mycket du kan låna till undervisningsavgiften beror på hur lång din utbildning är.
Hur lånet för undervisningsavgift betalas ut
Merkostnadslånet betalas ut månadsvis. Om din skola kräver att du betalar hela undervisningsavgiften på en gång kan du ansöka om att få hela merkostnadslånet utbetalt i förskott.
Så här räknar vi ut beloppen
Beloppen baseras på det så kallade prisbasbeloppet. Prisbasbeloppet är ett belopp som regeringen beslutar om varje år och som hänger samman med det allmänna prisläget.