session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

Studieförsäkran

Innan du kan få din första utbetalning för perioden måste du intyga att du ska studera enligt de uppgifter som står i beslutet från CSN. Det kallas för att du lämnar en studieförsäkran.

Ska du studera med omställningsstudiestöd?

Då hittar du information om hur du lämnar din studieförsäkran på sidan Utbetalningar.

När ska jag lämna studieförsäkran?

Efter att du har fått ett beslut om studiemedel från CSN kan du lämna din studieförsäkran. Du kan lämna den tidigast en vecka innan du börjar studera med studiemedel.

Din studieförsäkran måste ha kommit in till CSN senast den sista dagen i perioden som du fått studiemedel för. Om studieförsäkran kommer in för sent upphäver vi beslutet och du har inte längre rätt till studiemedel. Har du särskilda skäl kan CSN ändå betala ut pengarna.

För dig som studerar utomlands

Om du ska studera med studiemedel utomlands kan du lämna din studieförsäkran tidigast fyra veckor innan studieperioden startar.

För dig som studerar med studiestartsstöd

Du måste lämna din studieförsäkran inom en månad från starten av perioden med studiestartsstöd. Om din studieförsäkran inte har kommit in till CSN i tid kommer vi att upphäva ditt beslut. Det innebär att du behöver göra en ny ansökan för att kunna få studie­starts­stöd. Har du särskilda skäl kan CSN ändå betala ut pengarna.

Hur lämnar jag studieförsäkran?

Du kan lämna din studieförsäkran i Mina sidor. Så här gör du:

1. Du måste först ha fått ett beslut från CSN. Läs igenom beslutet och kontrollera att uppgifterna stämmer. Om de inte stämmer, kontakta CSN.

2. Klicka på den gula knappen här ovanför för att gå till tjänsten Studieförsäkran i Mina sidor.

3. I tjänsten så kryssar du i rutan för att försäkra att du studerar enligt uppgifterna i ditt beslut och skickar in till CSN.

Det går också att lämna studieförsäkran i CSN:s app.

Om du ska studera utomlands med studiemedel

Om du studerar utomlands lämnar du studieförsäkran på olika sätt beroende på vilken termin du studerar.

Den första studieperioden (terminen) kan du kan lämna studieförsäkran på något av dessa sätt:

 • i Mina sidor (klicka på gula knappen här ovanför)
 • i CSN:s app.

Inför studieperiod (termin) två och fyra måste du skicka in blanketten Study Assurance/School Signature (Studieförsäkran/skolans intygande) till CSN. Vi skickar blanketten till dig cirka fem veckor innan perioden börjar. Både du själv och en behörig person från din skola måste skriva under den.

Du skickar sedan den underskrivna och inskannade blanketten med e-post till oss, men det går även att skicka den med brev.

Inför övriga studieperioder, till exempel studieperiod tre, gör du på samma sätt som inför den första utbetalningen. Du får ett meddelande via Mina sidor eller via brev när det är dags att lämna studieförsäkran.

I vissa fall behövs en blankett

I vissa fall kan du inte lämna studieförsäkran på något av de här sätten, utan du behöver skicka in en blankett. Det gäller till exempel om du läser på flera olika skolor eller om du går på en konst- och kulturutbildning. Blanketten följer i så fall med i beslutet.

Om du har ett beslut för två perioder kommer vi att skicka blanketten till dig inför den andra perioden. Du som har valt att få dina utskick elektroniskt kommer att få ett meddelande om att blanketten finns i Mina sidor ungefär en vecka innan nästa period börjar. Både du och skolan måste skriva under den. Sedan skickar du in blanketten med post till CSN.

Om du är sjuk när studieperioden startar måste du också skicka in en blankett. Den heter Studieförsäkran under sjukdom och finns att ladda ner under Blanketter.

Hur snabbt kommer pengarna?

Det beror på om du studerar i Sverige eller utomlands.

Om du studerar i Sverige måste du ha lämnat din studieförsäkran, börjat studera och skolan måste ha registrerat dig på kursen eller utbildningen innan du kan få din första utbetalning. När det är gjort tar det två vardagar innan du får pengarna. Som tidigast kan du få utbetalningen den första veckan i perioden.

Om du studerar utomlands kan du få din första utbetalning innan skolan har börjat, som tidigast tre veckor före studiestarten. Men först måste du ha lämnat din studieförsäkran.

Utbetalningar

Meddela ditt konto till Swedbank

Om det är första gången du får en utbetalning från CSN behöver du även meddela till vilket konto vi ska betala ut pengarna. Det gör du via Swedbanks kontoregister. Annars får du utbetalningen på en avi.

Frågor och svar

Varför kan jag inte lämna studieförsäkran i Mina sidor?

Om det inte fungerar att lämna studieförsäkran kan det bero på följande:

 • Du har inte ansökt om studiemedel eller studiestartsstöd för den aktuella perioden.
 • Du har ännu inte fått vårt beslut om studiemedel eller studiestartsstöd för den aktuella perioden.
 • Det är för tidigt att lämna studieförsäkran.
  • Vid studier i Sverige kan du lämna studieförsäkran tidigast en vecka innan du börjar studera.
  • Vid studier utomlands kan du lämna studieförsäkran tidigast fyra veckor före perioden som du har sökt studiemedel för.
 • Du har fått eller ska få en blankett för studieförsäkran som både du och skolan ska skriva under. Då måste du skicka in den till CSN. Så är det till exempel den andra och fjärde terminen när du läser utomlands. Du skickar den underskrivna och inskannade blanketten med e-post till oss, men det går även att skicka den med brev.
 • Du studerar med omställningsstudiestöd. Då kan du inte lämna studieförsäkran via Mina sidor, utan måste skicka in en blankett. Blanketten fick du med ditt beslut.
Varför har jag inte fått mina pengar fastän jag lämnat in min studieförsäkran?

Att du ännu inte har fått dina pengar kan bero på två saker:

 1. Skolan har inte rapporterat till CSN att du har börjat studera.
  eller
 2. Du har inte meddelat Swedbank till vilken bank och vilket konto du vill ha pengarna.

Anmäl konto till Swedbanks kontoregister

Tänk också på att det tar två bankdagar från att din skola har rapporterat till CSN, till att pengarna finns på ditt konto.

Om du studerar utomlands kan det se lite annorlunda ut eftersom du kan lämna din studieförsäkran så långt innan studierna börjar.

Uppdaterad: 2024-02-20
Hjälpte den här sidan dig?