session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

Avbrott och uppehåll i studierna

Du som får studiestöd från CSN har bara rätt till pengar under tiden du studerar. Det betyder att du inte har rätt till studiestöd om du avbryter studierna eller gör studieuppehåll. Det är därför viktigt att du anmäler avbrott och uppehåll till CSN, så du kan undvika onödiga återkrav.

Att göra avbrott eller uppehåll i studierna

Om du avbryter dina studier eller gör studieuppehåll har du inte längre rätt till studiestöd. Du får dock behålla de pengar du fått fram till avbrottet. Observera att vi kommer att pröva dina studieresultat nästa gång du ansöker om studiestöd. Då prövar vi de veckor du studerat fram till avbrottet.

Det är viktigt att du så fort som möjligt meddelar oss vilket datum du slutar studera. Då kan vi stoppa dina kommande utbetalningar, så att du inte behöver betala tillbaka de pengarna.

Sjuk under studierna

Du kan fortsätta få studiestöd om du gör studieuppehåll på grund av sjukdom. Det är då viktigt att du anmäler att du är sjuk.

Sjuk

Så anmäler du avbrottet

Du måste anmäla avbrottet inom en vecka. Hur du gör beror på vad du studerar och hur gammal du är.

Om du studerar med studiemedel eller studiestarts­stöd

Anmäl studieavbrottet till CSN genom att logga in i Mina sidor. Då stoppas automatiskt din nästa utbetalning. Du kan också mejla, ringa eller skicka ett brev som du skrivit under.

Kontakta oss om studieavbrott eller studieuppehåll

Om du studerar med omställningsstudiestöd

Det snabbaste sättet att anmäla studieavbrott är att mejla eller ringa oss. Det går också bra att fylla i och skicka in blanketten Anmälan om ändringar för omställningsstudiestöd. Du kan inte anmäla avbrottet i Mina sidor.

Kontakta oss

Om du är under 20 år och studerar med studiebidrag

Du ska anmäla studieavbrottet till skolan, som sedan meddelar CSN. Om du är under 18 år, är det föräldrarna som ska göra en anmälan. Du som är äldre kan själv anmäla att du slutat studera. Det går även att anmäla avbrottet direkt till CSN.

Om du studerar utanför Sverige ska du anmäla avbrottet direkt till CSN.

Kontakta oss om studieavbrott på gymnasiet

Vad händer om jag inte anmäler avbrottet?

Du är skyldig att anmäla studieavbrott och andra ändringar som kan påverka din rätt till studiestöd. Vi kontrollerar uppgifterna som du har lämnat med skolans uppgifter om hur mycket du läser. Om det visar sig att du fått för mycket pengar, kan du att få ett återkrav. Då måste du även betala ränta och en expeditions­avgift.

Återkrav

Lämna tillbaka studiestöd (vid studieavbrott)

Vi prövar dina studieresultat för studietiden fram till avbrottet nästa gång du söker studiemedel, studiestarts­stöd eller omställnings­studiestöd. För att kunna få nytt studiestöd måste du ha klarat studieresultaten.

Du kan lämna tillbaka studiemedlen, studiestartsstödet eller omställnings­­studiestödet senast inom 30 dagar från utbetalningsdagen, eller studiestöds­periodens början. Vi prövar då inte studieresultaten för de veckor som du lämnar tillbaka studiestödet. Dessa veckor räknas inte heller som använda med studiestöd.

Om du lämnar tillbaka omställningsstudiestöd behöver du även betala tillbaka skatten för bidraget. Skatten kan du året därpå få tillbaka från Skatteverket.

Studieresultat

Vi polisanmäler om vi misstänker bidragsbrott

Att fortsätta att ta emot pengar som du inte har rätt till kan vara ett bidragsbrott. Om vi har anledning att misstänka bidragsbrott gör vi en polisanmälan. Det är vi skyldiga att göra enligt lag. Även om du inte medvetet låtit bli att meddela när något ändrats för dig som påverkar ditt studiestöd, kan det ändå räknas som ett bidragsbrott.

När gör CSN en polisanmälan?

Återbetalning av studielån

Om du avbryter dina studier eller gör ett studieuppehåll gäller de vanliga reglerna om när det är dags att börja betala tillbaka ditt studielån. Första gången du avslutar dina studier eller gör ett studieuppehåll får du en betalningsfri period på sex månader. Denna betalningsfria period får du en gång. Du börjar alltid betala tillbaka på ditt studielån i samband med ett årsskifte.

Om du redan har fått en betalningsfri period på sex månader börjar du betala tillbaka direkt i samband med avbrottet eller studieuppehållet.

Återbetalning

Uppdaterad: 2024-02-20
Hjälpte den här sidan dig?